Moje dzieci uwielbiają te galaretkowe kanapki. Robię je na wzór przysmaku znanego w PRL-u

Dodano:
Galaretkowa kanapka Źródło: Shutterstock / Mykhailo Repuzhynskyi
Są takie potrawy, które na zawsze zostają w pamięci. Dziś właśnie nawiążę do przysmaku, który uwielbiałam w dzieciństwie. Przygotowuję go często moim dzieciom, tylko w nieco innej, wygodniejszej do jedzenia wersji.

To nie były łatwe czasy, ale ja wspominam je bardzo dobrze. Kojarzą mi się z lodami Bambino sprzedawanymi z lodówki na kółkach przez miłą panią, z ryżowymi szyszkami czy śmietanowcem. Ten ostatni przysmak czasami przygotowuję moim dzieciom, a latem serwuję go niczym słodkie kanapki. Znikają, niczym lody.

Jak zrobić białą masę do galaretkowych kanapek?

Wnętrze galaretkowych kanapek robię, jak śmietanowca. A śmietanowca robiło się ze śmietany, a w zasadzie śmietanki. Schłodzoną trzeba było ubić na sztywno z cukrem pudrem i ewentualnie wanilinowym, a potem połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Można też nieco zmodyfikować ten przepis i połączyć ubitą śmietankę z jogurtem naturalnym, dzięki czemu masa będzie nieco cięższa, ale przyjemnie kwaskowa.

Jak zrobić galaretkowe kanapki?

Galaretkowe kanapki to mój pomysł na podanie śmietanowca latem. Robię je na zasadzie lodów kanapkowych, w których między warstwami chrupiących wafli znajduje się zwykle biała, zimna masa. Po zastudzeniu kroję ją w prostokąty i podaję dzieciom w serwetkach. Galaretkowe kanapki można też na krótko włożyć do zamrażarki, dzięki czemu będą jeszcze bardziej przypominały lody.

Przepis: Galaretkowe kanapki

Śmietanowiec z galaretkami, obkładany waflami tortowymi

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 4 różnokolorowe galaretki w proszku
  • 1 czubata łyżka żelatyny
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 2 suche wafle tortowe

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie galaretekKażdą galaretkę rozmieszaj osobno w ok. 300 ml gorącej wody. Przestudź je, wstaw na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężały. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Zastudzone galaretki pokrój w kostkę.
  2. Przygotowanie białej masyŻelatynę podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i wanilinowym, delikatnie wymieszaj z jogurtem i płynną żelatyną. Dodaj do niej pokrojone galaretki, wymieszaj.
  3. Formowanie kanapekProstokątną formę wyłóż folią spożywczą, a potem suchym waflem. Przełóż do niej masę z galaretkami, wyrównaj powierzchnię. Masę przykryj drugim waflem, lekko dociśnij. Całość wstaw na kilka godzin do lodówki. Po zastudzeniu krój w prostokąty.

Wskazówka: Do białej masy można też dodać połamane na kawałki herbatniki.

Inne pomysły na galaretkowe kanapki

Do przygotowania galaretkowych kanapek można wykorzystać nie tylko suche wafle tortowe. Dobrze też sprawdzą się tu inne, gotowe produkty. Mogą to być np. herbatniki klasyczne lub kakaowe albo biszkopty.

Suchą warstwę na powierzchni słodkich kanapek można też przygotować np. z wiórków kokosowych czy posiekanych migdałów. By zrobić taką kanapkę, najpierw należy posypać obficie składnikami wierzch masy, a po zastygnięciu całość obrócić i wtedy posypać drugą stronę śmietanowca, lekko dociskając do niej wiórki czy migdały.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...